Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elveszett álmok

2009.12.02

Elveszett álmok

 

Függöny le, színész el, vége lett a színdarabnak. A terem kiürül. Nem marad más csak a néma csend, a függöny mögött maradt színpad, a székek, némi kosz, amit a közönség hagyott maga után és végül, de nem utolsó sorban egy szál emberi lény, aki a bársonyülésbe szorult. Szemei előtt még mindig játszák szerepeiket az ismert s ismeretlen színészek, a közöndégtér néhol csendes, néhol zajos még… számára megállt az élet, eme gyors pillanatban. Ó, nem! Ne értse félre senki, a néző még él, csak magával ragadta a lendület, ami aztán a székbe ragasztotta. De a láncok nem bírják örökké lefogni, végül lehúnyódik a szem, s amint újra kinyílik, menten a szövegkönyv felé kap a tétova kéz. Ujjaival reszketve tartja, már-már kicsúszik közülük, de ő el nem engedi. Addig legalább is nem, amíg meg nem találja, amit keres. Lám, megvan, ott szerepel a színmű premierjének dátuma. Olyan friss, hogy azelőtt egy héttel még fel sem tálalták arany tálcán az éhes nézőseregnek. Ez megnyugtatja, de egyben le is lombozza kedvét. Van valaki rajta kívül, aki ugyanúgy gondolkodik, mint ő, csak épp kihasználja tehetségét. Legyint egyet. „Mindegy”, gondolja, ez a hajó már elúszott, valaki mással a fedélzeten. Fogja magát hát, és a takarítók legnagyobb meglepetésére elhagyja a termet. A világ nem áll meg ennyitől, ő meg már hozzászokott a kudarchoz.

Kimegy az utcára. Végigmegy a sötét járdán. Néhol még kóbor ebek is rácsaholnak a koszos sikátorokból, őt viszont ez hidegen hagyja. Végül egyben hazaér, s már bezárni készül a kaput, amikor dudálást hall közvetlen közelből. Felemeli fejét, s az úttest felé néz. Szemközti szomszédját épp abban az órában hívja randira egy sportkocsiban ülő, utolsó divat után öltözködő, napszemüveges figura.

„Ejnye…” - emelkedik hősünk szemöldöke. Ilyen pasiról álmodott, s lám, szomszédja kihalássza, aki nagyobb dioptriás kontaktlencsét hord, s mégis Őt csúfolja vakegérnek, fekete, szarukeretes szemüvege miatt. Történetem főhőse sóhajt egy keserveset, majd legyint rá egy még nagyobbat, látva Drakula kedvesét személyesen, kitopogni félméteres talpú topánkájában. Emberünk elcsapja a fejét, most nincs kedve odaköszönni. Elindul a bejárati ajtó felé. El sem éri jóformán, amikor a hátától éktelen puffanást hall, majd nyílik egy kocsiajtó, és kikiállt egy ragozást nem ismerő férfihang. Sürgeti a valószínűleg elkenődött kisasszonyt, hogy siessen, mert elkésnek a meccs kezdetéről. A néma hallgatófél meg fellélegzik, jó a kocsi, de a pasi miatt nem irigykedik többet, inkább sietve behúzza maga után az ajtót, s miközben elfordítja a kulcsot a zárban, félrehúzza a reluxát, s még utoljára fülig szalad a szája, elnézve a turbékoló „szerelmespárt”.

Lelöki kabátját a fotelbe, rátenyerel a fűtőtestre, hogy utána valóságos félmaratoni futást tegyen a mosdóig, ahol a csap alá tartva kezét a tükörbe mered. Saját kócos tincsein kívül mást nem lát. Melyek behódoltak a sapka szálainak, s kijöttek a fonásból, amikor a vékony, puha tapintású fejfedő lekerült arról a barna fejről. Szemét is csupán vonalakban látja. Annyira amennyira a rakoncátlan hajszálak megengedik. Mélyet szippant a levegőbe, majd fejét a plafonra emeli. Mit keres ott? Maga sem tudja... Talán elveszett álmait, melyekből mások sikert kovácsolnak.

- Ez egy ilyen – szólal meg, szavait jóformán magának intézve - pesszimizmussal telített nap. Lesz majd jobb is, csak fel a fejjel – szája mosolyra szalad. – Ennél magasabbra viszont már nem lehet emelni...

Keserű monológját itt félbeszakítja. Minek folytassa, még hülyének nézik a pókok a sarokban. No, van azoknak is elég dolguk. Szőjjék csak hálóikat, ne hallgatózzanak. Hadd legyen mit leszedni egy suhintással. Holnaptól úgy is megint tele a ház. A megszokott hétköznapok visszatérnek, egy még szokottabb hétköznapi emberrel az élen. Azzal, aki imád éber álmokat kovácsolni, melyeket mélyen őriz szíve mélyén, s melyeket magakörül talál, megelevenedve.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 2
Összes: 267780
Hónap: 6940
Nap: 194